Millet İttifakı bugün ortak Cumhurbaşkanı adayını görüşmek üzere toplanacak. Masada ilk defa aday isimleri konuşulacak. Kulislerde, Kılıçdaroğlu’nun yanı sıra İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın adının da masada gündeme geleceği konuşuluyor.
class=”medyanet-inline-adv”>
İYİ Parti lideri Meral Akşener’in hiçbir isim için açıkça kabul ya da itiraz cümleleri kurmayacağı, ancak partisinin eğilimlerini masaya taşıyarak, diğer liderlerin tutumuna bakacağı ifade ediliyor. Toplantıda aday netleştirilse yapılacak ortak açıklamada o ismin yer almayacağı, adayın ilanı için resmi seçim kararının bekleneceği belirtiliyor.
Peki kulislerde neler konuşuluyor, son bilgiler neler? CNN Türk Ankara Temsilcisi Dicle Canova toplantıya ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu;
İYİ Parti’den başlayalım. Şu ana kadar genel tabloya baktığımız zaman İYİ Parti’de halen ‘kanazacak aday’ talebi devam ediyor. Bu vurgu devam ediyor. Dün de Genel İdare Kurulu (GİK) toplantısı yapılmıştı. Burada da genel olarak seçim nasıl, kiminle kazanılır, kaybedilirse sonuçları ne olur, süreç içerisinde HDP ile alakalı sıkıntılı bir pozisyona düşürülebilir miyiz, nasıl bir aday profilini İYİ Parti tabanı benimser ve rakibi olur gibi görüşler belirtildi.
class=”medyanet-inline-adv”>
O noktada hala Kılıçdaroğlu’nun ismi üzerinde bir takım tereddütler olduğunu anlıyoruz. Çünkü bazı GİK üyeleri ‘Kılıçdaroğlu kazanamaz demiyoruz ama muhtemel isimler arasında en zor o kazanır gibi tespitlerimiz var’ ifadelerini kullandılar. Yani AK Parti ve MHP’den seçmen geçişlerinin Kılıçdaroğlu’nun adaylığının söz konusu olursa azalabileceğini düşünenler var. ‘Tabanı bu isimle motive edemeyiz’ diyenler var. ‘Propaganda da zorlanırız’ diyenler var. Dolayısıyla ‘Anketlere bakılsın. Kim daha öndeyse onunla yürüyelim’ anlayışı hala İYİ Parti’de hakim diyebilirim.
MASADAN KILIÇDAROĞLU’NUN İSMİ ÇIKARSA İYİ PARTİ NE YAPACAK? FARKLI VE YENİ BİR KARAR ALINABİLİR Mİ?
Bunun için de ‘Şu an bir şey söyleyemeyiz’ diyorlar. ‘Orada kim ne önerecek bakacağız. Hangi isim veya isimler netleşecek bunu görelim. Sonra tekrar değerlendireceğiz’ diyorlar. Hafta sonu İYİ Parti’de bir toplantı daha olma olasılığı var öyle görünüyor. Bugünkü toplantıdan sonra bir toplantı daha yapacaklar kendi aralarında.
AKŞENER BUGÜN MASAYA İSİM ÖNERİSİ GETİRİR Mİ?
Önce şu tespitimi söyleyeyim… Dünkü grup toplantısında ‘Apoletleri çıkarmak lazım’ mesajı… Daha önce milletvekilleriyle GİK’te yapılan toplantılarda da ‘Ben Cumhurbaşkanlığı adaylığından feragat ettim. Bunun bir anlamı var’ diyerek buna vurgu yapması önemli. Belli ki Akşener bir Cumhurbaşkanlığı adaylık iddiası olmadığı için daha objektif bakabildiğini düşünüyor; ‘Masa ile millet arasında belki bir köprü olabilirim’
class=”medyanet-inline-adv”>
Konuştuğum parti kurmayları da şunu söylüyor; ‘Meral Akşener 20 Ocak 2020’den beri il, ilçe, esnaf gezisinde siyasette yeni bir tasarım oluşturdu’ diyor parti kaynakları. ‘Sadece konuşmada değil etkili bir dinleyici olmayı da tercih etti. Milletin hassasiyetlerini esas alarak politika oluşturuyor. Bu çizgisini de masada muhafaza edecek.’ Yani bu ne demek? İşte ‘Milletin teveccühünün dikkate alınması için ağırlığını masaya koyacak’ diyorlar. Tabi o noktada da ‘Bugüne kadar anketlerde, kamuoyu yoklamalarında, sahada dile getirilen isimler otomatik olarak masaya gelecek’ diyorlar. Yani Ekrem İmamoğlu gibi, Mansur yavaş gibi… ‘Bunlar da Akşener’in bu yöndeki tespitlerinden sonra konuşulacaktır’ diyorlar. Hatta Akşener’in ‘Biz daha önce de parti olarak iki belediye başkanımızın tabanımızın itirazı olmadığını ifade etmiştik. Bu durum devam ediyor’ mesajını da vermesi bekleniyor.
class=”medyanet-inline-adv”>
CHP NE DİYOR?
Belki ilk kez artık açıkça artısı, eksisi isimler konuşulacak ve masadaki genel eğilime bakılacak. Tabi bugün bir karar alınır mı, alınmaz mı? CHP’li kurmaylarla konuştuğum zaman onlar çok net diyorlar ki; ‘Mutlaka bugün aday konuşulacak ve genel başkanımızın adaylığının masadan çıkmasını bekliyoruz’ diyorlar. Onlar artık Kılıçdaroğlu’nun adaylığından çok emin ve çok ksıa sürede de açıklanır.
Adayın ismini paylaşmak için bugün liderlerin bir takvim verebileceği de yine CHP kanadından iletilen mesajlar arasında.
DİĞER PARTİLERDE DURUM NASIL?
Görünen o ki; Meral Akşener milletin teveccühüne vurgu yapacağı için belki yeni bir anket çalışması veya var olan anketler üzerinden analiz veya önerilerde bulunabilir. Eğer buna onay çıkarsa belki bir süre daha bakılabilir. Ama diğer partiler pek o havada değil. Benim gözlemim o.
Dün Demokrat Parti de GİK toplantısı yapılmıştı. Biraz oranın da nabzını tuttum. Zaten Demokrat Parti’de Kılıçdaroğlu’nun adaylığına sıcak bakıldığını Gültekin Uysal açıklamıştı. Partililer de diyor ki; ‘Süreç bir çok şeyi olgunlaştırdı. Masadaki partiler arasında ortak kanaatler oluştu’ mesajları veriliyor. Demokrat Parti’de ‘Bu masada genel başkanın aday olması en doğrusuydu. Bunu söylüyoruz. Bunun ana muhalefet olmasından daha doğal bir şey olamaz’ deniyor. Dolayısıyla Gültekin Uysal’ın masaya ‘Kılıçdaroğlu’nu öneriyoruz’ demesi ve ağırlığını bu yönde koymasını bekliyoruz.
class=”medyanet-inline-adv”>
Saadet Partisi, DEVA ve Gelecek için ise bugüne kadar yaptıkları açıklamalarda hep isimden önce ilkeler ve sistemin altını çizmişlerdi. Bugüne kadar da 6’lı masanın ortak yaptığı çalışmalar vardı. Parlamenter Sisteme geçiş, Anayasa taslağı vb. Buralarda anlaştıktan sonra ‘İsmin bir önemi yok’ getiriyordu bu 3 parti. Şu ana kadar da Kılıçdaroğlu’nun adaylığına açıktan bir itiraz yok. Ama bir başka önemli düzenleme var önlerinde. Bugün onu da konuşmalarını bekliyoruz. Yol haritası… Malum çıkacak olan adayın kendi ağzından yazılacak neleri, nasıl yöneteceğini hangi konularda istişarelerde karar alacağını, hangi atamaları istişareyle yapacağına dair bir metin olacak bu. Orada mevcut genel başkanların pozisyonları ne olacak? Başkan yardımcılığı mı olacak? Ayrı bir istişare mekanizması mı kurulacak? Hala bunlarla ilgili de bir anlaşma sağlanamadı. Dolayısıyla bu metin de belki adayla birlikte o masanın önündeki en önemli başlıklardan biri olacak.
Küçük partilerin Meclis’te bulunmayan partilerin bir de başka seçeneği olmadığı yorumları yapılıyor. Seçim Kanunu değişikliğinden sonra milletvekili çıkarabilmeleri için ya AK Parti ya CHP ile hareket etmeleri gerekli diye düşünülüyor. Netice itibarıyla belirleyicinin CHP ve İYİ Parti olmasını bekliyoruz. Bu noktada hala ‘kazanacak aday’ vurgusu yapan İYİ Parti’nin nasıl bir ağırlık koyacağı masaya, sonrasında ne karar alacağı önemli olacaktır.
ALINTI HABER: https://www.milliyet.com.tr/gundem/6li-masa-toplantisi-oncesi-son-kulis-bilgileri-meral-aksener-isim-onerecek-mi-6911403